Blaty


Wybierając blat do kuchni musimy pamiętać o tym, że ma on postawioną poprzeczkę bardzo wysoko. Na co dzień musi mierzyć z krojeniem, tłuczeniem czy siekaniem bezpośrednio na nim, więc materiał, z którego jest wykonany powinien być odporny na wilgoć, wysoką temperaturę, zaplamienia i działanie preparatów chemii domowej. Warto też wybierać blaty o twardych, trudnych do zarysowania powierzchniach lub takie, które da się poddać renowacji.

 

Blaty Lamionowane


Blaty laminowane są najbardziej popularnym rodzajem. Charakteryzują się przystępną ceną i bardzo bogatym wroznictwem. Laminat może być matowy, półmatowy, z połyskiem, wielokolorowy, udający metal lub rózne rodzaje drewna, czy imitujący kamień. Blaty lamionowane mają do wyboru dwie standardowe grubości: 28mm i 38mm. Krawędź blatu może być ścięta (kanciasta), lub zaokrąglona.

 

Blaty Kamienne


Blaty kamienne są ekskluzywnym wykończeniem kuchni. Są bardzo efektowne, a przy okazji wyjątkowo odporne na wysoką temperature, zarysowania, czy plamy, jednak wymagają one odpowiedniej pielęgnacji. Drobne rysy widoczne na powierzchni kamienia można usunąć poprzez polerowanie. Najpopularniejszymi materiałami, z których wykonuje się blaty kamienne to marmur i granit.

 

Granit: wysoką twardość, odporność na zarysowania i wysoką temperature. Nie jest wrażliwy na kwasy często używane w kuchni (sok z cytryny, ocet). Posiada wiele odmian kolorystycznych – od czerni, poprzez szarosci, jasne beże, łososiowe róże, błękity, oraz przygaszone zielenie.

 

Blaty z kamienia syntetycznego ( Konglomerat )


Konglomerat to nic innego jak zmielony kamień (kwarc, granit, marmur) połączony żywicą poliestrową, co sprawią, że taki blat jest o 20% lżejszy od blatu kamiennego, a jego cena jest niższa. Blaty z konglomeratu cechują się duża odpornością na zarysowania i uderzenia, jest odporny również na wysokie temperatury i środki chemiczne. Zaletą tych blatów jest możliwość dowilnego kształtowania ich łączenia ze sobą bez widcznych spoin-lączeń. Blat z konglomeratu nie lubi rozżarzonych garnków, drucianych szczotek, chloru, wybielacza, acetonu, a także wystawiania na bezpośrednie działanie promieni UV.